Sabtu, 28 Februari 2009

Kaedah baru kekang jenayah pelajar

KUALA LUMPUR: Kaedah terbaru termasuk mendapatkan kepakaran polis sedang diusahakan Kementerian Pelajaran bagi mengemas kini semua peraturan dan undang-undang disiplin sekolah bagi mengekang budaya jenayah di kalangan pelajar. Timbalan Menteri Pelajaran, Datuk Dr Wee Ka Siong, berkata semua Jabatan Pelajaran Negeri (JPN) turut membantu memantap dan menguat kuasa peraturan sedia ada yang dikatakan longgar. Beliau yang enggan mengulas kaedah itu berkata, usaha itu akan membantu mengurangkan kejadian kes jenayah seperti kes bunuh, gaduh dan rompak yang kebanyakannya membabitkan pelajar sekolah menengah.
“Ia antara kes yang semakin berleluasa dan kita kena cari jalan penyelesaian. “Saya akan mempengerusikan mesyuarat jawatankuasa disiplin tetap dan berbincang dengan negeri (JPN) bagaimana nak kemas kini peraturan sedia ada dan menguatkuasakannya. “Saya tidak mahu buat rumusan awal pada peringkat ini, biar jawatankuasa bincangkan dulu, sebab mekanisme masih dikaji,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan mesyuarat agung Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) Sekolah Menengah Kebangsaan Aminuddin Baki di sini, semalam.
Ditanya mengenai tindakan diambil terhadap sekumpulan pelajar yang dikatakan membelasah seorang pelajar tingkatan empat Sekolah Menengah Kebangsaan Sungai Besi, Muhd Hadzrin Mohamad sehingga mati, Wee berkata, kes itu masih dalam siasatan polis. “Kes ini membabitkan polis, kita pun dalam keadaan tersepit sama ada hendak teruskan (tindakan terhadap pelajar),” katanya. “Kena tunggu siasatan polis dan pengadilan (mahkamah) buat keputusan, kalau kita buat keputusan, nanti kena hentam sedangkan siasatan tidak selesai,” katanya. Mengenai penangguhan bayaran yuran PIBG sehingga Jun ini, Wee berkata, persatuan itu dan sekolah perlu mengambil kesempatan pada mesyuarat PIBG untuk mencapai kata sepakat mengenai jumlah yuran yang perlu dibayar.
“Mesyuarat PIBG adalah platform terbaik untuk bincang dan mencapai persetujuan bersama, kita tidak mahu program dirancang terbengkalai akibat tiada yuran mencukupi walaupun kerajaan sudah membantu memberi peruntukan awal kepada sekolah untuk meringan beban ibu bapa,” katanya. “Ada juga sekolah langsung tidak buat kutipan yuran PIBG, mereka cari dana sendiri untuk bantu ringan ibu bapa, tetapi itu semua terpulang kepada mereka,” katanya

1 ulasan:

  1. SAYA SANGAT BERSYUKUR ATAS REJEKI YANG DIBERIKAN KEPADA SAYA DAN INI TIDAK PERNAH TERBAYANKAN OLEH SAYA KALAU SAYA BISA SEPERTI INI,INI SEMUA BERKAT BANTUAN MBAH RAWA GUMPALA YANG TELAH MEMBANTU SAYA MELALUI NOMOR TOGEL DAN DANA GHAIB,KINI SAYA SUDAH BISA MELUNASI SEMUA HUTANG-HUTANG SAYA BAHKAN SAYA JUGA SUDAH BISA MEMBANGUN HOTEL BERBINTANG DI DAERAH SOLO DAN INI SEMUA ATAS BANTUAN MBAH RAWA GUMPALA,SAYA TIDAK AKAN PERNAH MELUPAKA JASA BELIAU DAN BAGI ANDA YANG INGIN DIBANTU OLEH RAWA GUMPALA MASALAH NOMOR ATAU DANA GHAIB SILAHKAN HUBUNGI SAJA BELIAU DI 085 316 106 111 SEKALI LAGI TERIMAKASIH YAA MBAH DAN PERLU ANDA KETAHUI KALAU MBAH RAWA GUMPALA HANYA MEMBANTU ORANG YANG BENAR-BANAR SERIUS,SAYA ATAS NAMA PAK JUNAIDI DARI SOLO DAN INI BENAR-BENAR KISAH NYATA DARI SAYA.BAGI YANG PUNYA RUM TERIMAKASIH ATAS TUMPANGANNYA.. BUKA DANA GHAIB MBAH RAWA GUNPALA

    BalasPadam